Kolejna książka „Nowe trendy w pracy przewodnickiej”

Przedstawiamy i promujemy kolejne wydanie materiałów po VI Ogólnopolskiej Konferencji Naukowo-Turystycznej, która odbyła się na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu w 2021 roku. Monografia/książka pod redakcją prof. Tomasza Lesiowa pt. „Nowe trendy w pracy przewodnickiej” wydana została przez Wydawnictwo UE we Wrocławiu.

Publikacja sfinansowana w ramach programu Ministra Edukacji Narodowej i Nauki pod nazwą „Doskonała Nauka – Wsparcie  monografii naukowych” w latach 2022-2023.

Numer projektu: DNM/SP/549517/2022, kwota dofinansowania 20 787,00 zł.

Spis treści:

Wprowadzenie 7

Część 1. Turystyka – aktualne trendy i nowe koncepcje / Tourism – current trends and new concepts 11

1. Porty lotnicze jako obiekty turystyczne / Airports as tourist destinations (Bartosz Rozmund) 13

2. Bushcraft nowym sposobem na wypoczynek w polskich lasach / Bushcraft – a new way to relax in Polish forests (Wojciech Mazur) 19

3. Wpływ pandemii COVID-19 na trendy związane ze spożywaniem przekąsek / Impact of the COVID-19 pandemic on snack consumption trends (Martyna Michniewicz, Magdalena Szemiel, Danuta Lesiów, Tomasz Lesiów) 24

4. Gospodarka obiegu zamkniętego w sektorze turystyki / Circular economy in the tourism sector (Zenon Foltynowicz) 38

5. Uwarunkowania i stan turystyki osób z niepełnosprawnościami w Polsce. Zmiany i zagrożenia / Conditions and state of tourism of people with di abilities in Poland. Changes and risks (Stanisław Francuz) 46

Część 2. Wpływ postępu w zakresie wiedzy o żywieniu i żywności na turystykę / The impact of advances in food and nutrition knowledge on tourism 63

6. Tradycyjne i innowacyjne dżemy w diecie turysty / Traditional and inn vative jams in a touristʹs diet (Sylwia Przybylska, Piotr Przybylski) 65

7. Saliny jako źródło wiedzy o soli morskiej i atrakcja turystyczna / Salins as a source of knowledge about sea salt and as a tourist attraction (Maria Śmiechowska) 78

8. Tradycje kulinarne Dolnego Śląska / Culinary traditions of Lower Silesia (Maciej Oziembłowski, Michał A. Oziembłowski) 87

9. Rola kawy w turystyce / The role of coffee in tourism (Ewa Czarniecka-Skubina) 108

10. Wskazówki żywieniowe dla osób po przebytym COVID-19 / Dietary guidelines for people after COVID-19 (Zuzanna Goluch) 119

Część 3. Wiedza o obiektach i trasach turystycznych / Knowledge of tourist sites and routes 127

11. Śladami dzieł Marianny Orańskiej i jej spadkobierców / Traces of the works of Marianna Orańska and her successors (Jerzy Organiściak) 129

12. Poeci i pisarze w regionie kaliskim jako przykład nowego podejścia do zwiedzania / Poets and writers in the Kaliski region as an example of a new approach to sightseeing (Andrzej Matysiak) 175

13. Zapomniane kościoły drewniane Sudetów / Forgotten wooden churches of the Sudetes (Witold Hermaszewski, Witold Papierniak) 185

14. Nowa Huta jako atrakcja turystyczna / Nowa Huta as a tourist attraction (Joanna M. Dziadkowiec). 202

15. Artystyczne i turystyczne walory barokowych kaplic we wrocławskiej katedrze i w kościele św. Wojciecha / Artistic and tourist values of baroque chapels in Wroclaw cathedral and St. Adalbert church (Edmund Całus) 211

16. Niezwykłości przyrodnicze Madagaskaru / Natural wonders of Madagascar (Grażyna M. Lisewska) 224

Zakończenie 235

Bibliografia 236

Spis fotografii 253

Spis map 255

Spis rysunków 256

Spis tabel 256

Summary 257

 

Dostępność książki „Nowe trendy w pracy przewodnickiej”

Monografia jest dostępna w:

Google Books: https://www.google.pl/books/edition/Nowe_trendy_w_pracy_przewodnickiej/RL29EAAAQBAJ?hl=pl&gbpv=1&dq=nowe+trendy+w+pracy+przewodnickiej&printsec=frontcover

Dolnośląskiej Bibliotece Cyfrowej:

https://dbc.wroc.pl/dlibra/publication/155993/edition/117560

Serwis Polona/Serwis e-ISBN

Informacja handlowa nt. publikacji (e-isbn.pl)

 

Forma cyfrowa dla osób ze szczególnymi potrzebami

W zakresie zapewnienia osobom ze szczególnymi potrzebami dostępności do monografii, będącej przedmiotem projektu, proponuje się formę cyfrową do pliku monografii w formacie pdf i poprzez czytnik ekranu jego odczyt przez lektora. Zawarte w monografii rysunki i fotografie mają opis alternatywny w postaci podpisów, możliwych do odczytu przez czytnik ekranu.  Monografia stanowi dostępny tekst drukowany.

Monografię można czytać na  dbc.wroc.pl, ibuk.pl oraz ebookpoint.pl.

Nowe trendy w pracy przewodnickiej – Dolnośląska Biblioteka Cyfrowa (dbc.wroc.pl)

Nowe trendy w pracy przewodnickiej – Tomasz Lesiów – ebook – Ibuk.pl

ebooki: „Nowe trendy w pracy przewodnickiej” – Wyniki wyszukiwania – Księgarnia ebookpoint.pl

Zachęcamy do lektury tej interesującej i ciekawej monografii!